Tomori Hírlevél
2005. október

 

 
 Wass Albert: Ősz

 

Valahol már az ősz dalolgat,

és hullanak a gesztenyék,

vad szél-fiúk lombot karolnak,

s kacagva hintik szerte-szét,

 

valaki jár a szürkületben,

s szívében őszi dal fakad,

valaki búcsúval köszönti

a messze-szálló darvakat,

 

valaki áll a fenyves alján,

s a szeme könnyel lesz tele…

szél sír a park arany-avarján,

s koppanva hull a gesztenye.

            

 

Életképek iskolánk elsőseitől

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Papp Csongor 1.b                                                                              Kovács Bence 1.a

                                                                     
 

 

Kedves Szülők!

A Tomori Iskoláért Alapítvány 1996 óta működik a gyerekek, pedagógusok és az iskoláért.

A Kuratórium tagjai négy szülőből és egy pedagógusból áll, akik társadalmi munkában, szabadidejükből végzik ezt a feladatot jelenleg két éve. Elnök Hansági Enikő (Bikás Ádám 6.a),
titkár: Medveczky Zoltán (Medveczky Tímea 6.b), Zsadányi Viktorné (Zsadányi Ádám 6.a),
Barnáné Pusztai Ildikó (Barna József 4.a),
Király Anikó (Király Zsaklin 5.a).

Az alapítvány a havi támogatásokból, az 1%-os támogatásokból, és az iskola sarkain lévő hirdető táblákból befolyó összegből tartja fenn magát és próbál gazdálkodni. A befolyó összegeket az év végi táboriskolára – akik rászorulnak -, szakkörök támogatására, Farsangra, Tomori Gálára, a 8-k ruhaköltségére, a ballagó tarisznyák elkészítésére, évi 1.000,- Ft/fő/osztály kulturális támogatására, az év végi jutalmazásokra, az iskolában pályázatok és egyéb eszközök támogatására és az iskolaudvar fejlesztésére, szépítésére fordítjuk. Minden évben most már 3. éve rendezzük hagyomány jellegűen az Alapítványi Bált melynek a bevételét is ezeknek a céloknak a megvalósítására fordítjuk. Kérünk mindenkit, aki bármilyen módon, összeggel tudná alapítványunkat támogatni, tegye ezt meg.

Idei terveink:

-         az első udvar bejárati részének betoncseréje, melyhez anyagot mi vennénk, de szakemberek irányításával, közös erővel csinálnánk meg. Szükséges még a forfa és az iskola közötti rész járólapozása.

-         az iskola tantermeiben akasztók felszerelése, folyosókra cipőtároló szekrények elhelyezése,

-         idén is lesz bálunk, ehhez kérdőívet küldünk ki, melyen segítséget kérünk.

A bankszámlaszámunk a faliújságunkon is látható és a postaládánkban is várjuk ötleteiket, véleményeiket, hozzászólásaikat.

Hansági Enikő elnök

 

 

 

Vizsgatárgyak húzása

 

Hagyományainkhoz híven szeptember végén került megrendezésre egy igen izgalmas esemény, a VIZSGATÁRGYAK húzása.

2006. január 10-én a

8.a osztály magyar nyelvből
(Hajdu Krisztina),

a 8.b osztály matematikából
vizsgázik. (Lunczer K., Csiki L., Géczy B.)
2006. május 22-26-án

4.a oszt.: természetismeret (Zsadányiné)

4.b oszt.: magyar nyelv (Gotsák A.)

5.a oszt.: természetismeret (Pintér Cs.)

5.b oszt.: történelem (Hajdu Krisztina)

6.a oszt.: matematika (Csiki L.)

6.b oszt.: matematika (Lunczer K., Fekete J.)

7.a oszt.: kémia (Géczy B.)

7.b oszt.: nyelv (Krivács Zs., Balogh K.)

tárgyakból számolnak be tudásukról. Lelkes, kitartó felkészülést és szép eredményt kívánunk.

 

Sporteredmények

 

A kerületi atlétika váltófutás csapatversenyen iskolánk minkét nemben és minden meghirdetett korcsoportban indult szeptember

22-én.

Kiemelt eredmények:

I. hely: III. korcsoport fiú

II. hely: IV. korcsoport lány

III. hely: II. korcsoport lány

IV. hely: II. korcsoport fiú

 

Gratulálunk!

 

Kirándulás Nagymarosra

Tanévnyitó túránkat szeptember 17-én Nagymarosra szerveztük, amelynek nagyon sok lelkes résztvevője volt: 38 diák és 8 felnőtt. Korán reggel találkoztunk, és vonatra szálltunk a Nyugati pályaudvaron, ahonnan majdnem egy órás utazás után megérkeztünk Nagymarosra. A vonatról leszállva megpillantottuk a Visegrádi várat, azonban nem ez volt az úti célunk, hanem a Julianus barát torony. Ekkor már szomorú, borongós idő volt, de lelkesedésünk nem maradt el, és elindultunk felfedezni a Börzsöny hegységet. Sajnos az út egy negyed részénél szakadni kezdett az eső, mintha dézsából öntötték volna, és így visszafordultunk. Ázottan, fáradtan értünk haza, és délben már a finom ebédet fogyasztottuk. Lelkesedve várjuk a következő természetjárást, és reméljük az idő is kedvez majd nekünk.

 

Puskás Mariana, Ispánky Nikolett 7.a osztályos tanulók

Szövegdoboz: Új év, új DÖK-segítő pedagógus, és új DÖK-képviselők. Ennek jegyében indult az idei év eleje a Tomoris Diákönkormányzatban. A megválasztott elnök és helyettesei mellé a következő feladatokat ellátó tisztségviselőket választottuk meg: 
- ÖKO-felelős: (Kutvölgyi Laura, Kovács Tímea 3. o.)
- faliújság-felelős (Réthy Ádám, Szabó Richárd 4.a)
- kulturálisfelelős (Kovács Trixi, Kovács Nikoletta 7.b)
- sportfelelős (Benke Roland 8.b, Laskawy Tamás 5.a), és újdonságként:
- könyvtár-felelős (Duba Berill 7.a)
A képviselők feladata most az, hogy minden osztályban megválasztassák ugyanezeket a felelősöket, akik majd egy munkacsoport munkájában vesznek részt. 
Ezeken kívül évindító feladatunk volt a vizsgatárgyak sorsolása, és az évindító sulibuli megszervezése. Reméljük mindenki számára nagyon jól sikerültek ezek a programok!
Újra indul az iskolarádió Kovács Kati néni vezetésével. Az adásokat minden héten szerdán és pénteken 7.30-8.00-ig hallgathatják iskolánk tanulói
Tóth Zsuzsanna DÖK-segítő pedagógus
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TOMORIS DIÁKOK ÜZENETE

Te is láttad? Megtaláltad?

Különös égi jelenséget figyelhettek meg a kerület lakói 2005. szeptember 15-én, déltájban.

A Tomori Pál Általános Iskola udvaráról színes léggömbök emelkedtek a magasba, és pár

Percen belül már a szomszédos Zuglóban láthatták őket.

Hogy miért volt ez a színes légiparádé?

Az ÍRÁSTUDATLANSÁG ELLENI KÜZDELEM NEMZETKÖZI VILÁGNAPJA szeptember 8-án volt. Erről emlékezett meg iskolánk. Az aula tárlóiban elhelyezett kiállítást tekinthettek meg az ide látogatók, melyben az írás történetéről, különböző írástípusokról, régi könyvekben látható híres emberek aláírásaiból gyűjtöttek össze érdekességeket a diákok.
Az egyhetes programunk fénypontja az volt, amikor az osztályok saját írásaikat, gondolataikat, legkedvesebb verseiket, illetve híres emberek bölcsességeit vetették papírra saját kézírással,  és egy-egy színes léggömbön repítették szélnek az iskola udvaráról a nagyvilágba. Mindez abból a célból történt, hogy ezek a „hírnökök” ahol leszállnak, örömet szerezzenek a megtalálójának, és tudtára adják másoknak is e nap fontosságát.

Táborfalváról örömmel visszajelezték, hogy egy lufi tulajdonosai lettek szeptember 23-án!

Sipos Katalin tanárnő

 

 

 

Köszönet Gaján Gábor szülőnek, akitől a szebbnél szebb lufikat ajándékba kaptuk.


Drámanap

Szeptember 29-én az 5.b osztály ellátogatott a Marczibányi Téri Művelődési Központba. A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ előadásában két drámajelenetet tekinthettünk meg. A kőkenu csipevé indián mese a halott lelkek világába vitt el bennünket. A fűzfaemberek irokéz indián mese, mely elcsavargó, a szülői tiltás ellenében tevő gyerekről szólt. A drámai részek után alkalmunk volt a játékra és az élethelyzetek dramatizálására, beszélgetésre is. Köszönjük a lehetőséget és a szervezést Tóth Zsuzsanna tanárnőnek.
Balogh Krisztián osztályfőnök

 

Szeptember 22-én a 8.b osztály is volt drámanapon a Marcibányi téri Műv. Központban. A tanulók a „Már megint a szerelem” c. drámajátékon vettek részt, nemcsak nézőként, de szereplőként is.

Hrivnák Péter Pál osztályfőnök

 

Eseménynaptár

Október, ősz, mindszent hava

 

Október 15.

Túraszakkör kirándulása Tatára

Október 18-19.

Ebédbefizetés

Október 19.

Szakmai bemutató nap a környező iskolák, óvódák, PSZK részére

Október 21.

Megemlékezés az ’56-os forradalomról

(megjelenés ünneplőben)

Október 22.

ÖKO-nap

Október 28.

Zenei világnap (délelőtt)

Elemis klub-nap (délután)

Október 31. – november 5.

Őszi szünet

Nov 7. hétfő

Első tanítási nap

 

Tomori Hírlevél, A Tomori Pál Általános Iskola Havilapja. Cím: 1131 Budapest, Tomori u. 2. Tel.: 320-8893, e-mail: tomoripal.altiskola@chello.hu  A cikkekhez kapcsolódó fényképek megtekinthetők az iskola honlapján: http://members.chello.hu/tomoripal.altiskola

 

 

Osztályprogramok

Ha, szeptember, akkor osztálykirándulás. Ezt a hagyományt folytatva a 6.a osztály szinte minden tanulója, anyukástól, apukástól, testvérestől, osztályfőnököstől  szeptember utolsó vasárnapján elindult kirándulni. Az úti cél Mogyoróhegy volt. Az ”időjárás felelőstől” persze jó előre megrendeltük a jó időt, s nem is kellett csalódnunk. Igazi szép, őszi kiránduló időben volt részünk.7 autóval, nagy bográccsal, kis fejszével, s persze jó kedvvel felszerelkezve indultunk útnak. Miután a főzőhelyünket kijelöltük, és a szülők terülj asztalkámat varázsoltak elénk, beindult a krumpli pucolás, a tűzrakás, s persze a foci és a tollas-csata. Hamarosan 30 főre való paprikás krumpli rotyogott a bográcsban, s miután megbizonyosodtunk róla , hogy éhen nem maradunk, kezdetét vette a számháború. Az első összecsapást, mi, kékek, a vár védői nyertük nagy –nagy küzdelem után. Persze a visszavágó sem váratott sokáig magára. A bőséges ebéd elfogyasztása után (mely után még az erdész kutyája is megnyalta az összes mancsát), elindult a visszavágó. A gyerekek lelkesedése töretlen volt,míg a szülők inkább kártyáztak, olvasgattak, beszélgettek .A visszavágón, mi voltunk a támadók, s 15 perc alatt megsemmisítő vereséget szenvedtünk. A kedvünket persze ez sem vette el, a győztesek átvették a szülők által készített gyönyörűséges oklevelet, s persze közösen elfogyasztottuk a minden részt vevőt megillető csokikat. Ahogy a felhők gyülekezni kezdtek, mi is összepakoltunk, megbeszéltük, hogy tavasszal megismételjük a kirándulást, majd hazaindultunk. Úgy gondolom mindenki, a tíz hónapos csecsemőtől, Dani nagypapájáig (aki folyamatosan fotózott és videózott), remekül érezte magát. Köszönjük a szülőknek a kiránduláshoz nyújtott sok- sok segítségüket, gondnok Zoli bácsinak a fejszét, s a gyerekeknek azt, hogy bebizonyították, összetartó kis csapat tudunk lenni!!!


                      

           

Józsi bácsi és Kati néni

 

                                                                                                                                            

Aprók tánca a Szent Mihály-napi búcsún

Nagy sikert aratott a Tomori Pál Általános Iskola produkciója a szept 25-én megrendezett Szt. Mihály- napi búcsún. A Babér utcai Szt. Mihály-templom előtt megtartott össznépi mulatságon a Tomori iskola néptánccsoportja „Kanásztánc” és „Sapkatánc” című produkcióit adta elő. Ezt a Zsiga-Biga Band egyedülálló bemutatója követte. A fél éve megalakult zenekart az iskolában tanuló cigány-roma tanulók alkotják, kiegészítve tanárukkal-segítőjükkel, Pintér Andrással. Az eredeti hangzás és pezsgő dallamok pompás hangulatot teremtettek. A Tomori iskola előadásának végén – a tánccsoport és az iskola nagy reménysége – a 2. osztályos Horváth József „Pákó” cigánybotolót táncolt. Szerencsére a csoport egyre több fellépési lehetőséget kap. Szept.23-án például a Zsiga-biga Band az Angyalföldi Gyermekház felkérésére a Dagály utcai idősek otthonában vendégszerepelt nagy örömet szerezveaz időseknek. Legközelebb okt. 23-án a Láng Művelődési Házban megrendezett Mozgássérültek szüreti bálján fog fellépni. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

                                                                                                                                             Pintér András néptáncoktató

 

 

ŐSZI PAPÍRGYŰJTÉS EREDMÉNYE

Összesen 5669,5 kg papírt gyűjtöttek iskolánk tanulói!

 

1.b osztály

867,5

kg

I. helyezett

2. osztály

465,5

kg

 

3. osztály

421,5

kg

 

4.a osztály

846,5

kg

II. helyezett

4.b osztály

333

kg

 

5.a osztály

487

kg

 

5.b osztály

445,5

kg

 

6.a osztály

108

kg

 

6.b osztály

374,5

kg

 

7.a osztály

654

kg

III. helyezett

7.b osztály

623

kg