Május, Pünkösd hava

„Mi van ma, mi van ma?

Piros pünkösd napja,

holnap lesz, holnap lesz,

a második napja.”

Eseménynaptárunk:

2005. május 4.

Osztályfényképezés

Május 10.

Margitszigeti napközis táborba jelentkezés határideje

Május 17-18.

Ebédbefizetés

Május 23-24.

Szülői értekezletek

Május 24-26.

Vizsgák

Május 28.

Majális

Május 31.

Táboriskola teljes összegének befizetése

Családi majális a TOMORIBAN

Május 28-án szombaton (reggel 9-től 14 óráig) minden kedves tomorist diákot, szülőt és nagyszülőt, keresztanyát és keresztapát, dédnagymamát és dédnagypapát, pedagógust, férjet és feleséget, technikai dolgozót, barátot és szimpatizánst, öcsit, hugit, bátyust és nővérkét tárt kapukkal és sok szeretettel várunk egy csodálatosan napos nyárköszöntő majálisra.

Tábori előzetesek:

Túrabakancs

Helyreigazítás: A Túrabakancs tábor 2005. július 24 - 31-ig lesz Velencén. A tábor költsége: 14000 Ft/fő. (Elnézést a téves információkért.)

J J J

Gyermekvédelmis tábor

A XIII. kerület már 10. éve szervezi meg Velencén a Néphagyomány nevű nyári tábort. Jún. 16-25-ig kerületünk iskoláiból vehetnek részt azok a hátrányos helyzetű tanulók, akik 8 és 12 év között vannak. Természetesen testvérek esetében, ill. más indokolt esetben ettől el lehet térni. A gyermekek pihenéssel, szórakozással, fürdőzéssel, kirándulással töltik el ezt a 10 napot. A tábor költsége jelenleg 7500.-Ft. Még csökkenhet! További információ az osztályfőnököknél lévő tájékoztatón és a gyermekvédelmi felelősnél.

Sipos Katalin

J J J

Hanyi Istók Vízitábor Tiszafüreden

Június 18-25-ig rendezzük meg a táborozást, sátrazást, kalandot, természetet szerető gyerekeknek a hagyományos vízi tábort.

Részvételi díj: 18 000 Ft.

Takács Erika és Csiki László

J J J

Néptánc és kézműves tábor Pálházán

Idén először a Tomori Néptánccsoport tagjai és a Mackóvár „lakói” együtt táboroznak. Július 4-10-ig lesz a közös tábor. Részvételi díj: 18000 Ft.

Pintér András


Szövegdoboz: TOMORI HÍRLE-VÉL

Áprilisi hírek:

Iskolahívogató

2005. április 2-án rendeztük meg az óvodások számára a hagyományos iskolahívogató programunkat. A programok között szerepelt angol, német nyelvi bemutató, furulya bemutató, táncház, számítástechnika-, sakk-, kézműves foglalkozások, játékok a technika teremben, drámajátékok. Míg a gyerekek önfeledten játszottak, a szülők a leendő tanítónénikkel beszélgettek. Ahogy egy résztvevő írta a program végén: „Nagyon kellemes hangulatban telt ez a délelőtt.”

Túraszakkör hírei

Ismét kirándulni voltunk, csak annyiban volt különleges, hogy ez volt az utolsó pontszerző alkalom. De ne szomorkodjatok, mert lesz még egy szép záró-kirándulás a Budakeszi Vadasparkba. Most az úti célunk Kismaros volt. Miután leszálltunk a vonatról, a Morgó-patakhoz indultunk. Ott egy elkóborolt kiskutyát visszajutattunk a gazdájának. Jócselekedetünk után a Csömöle-völgyön keresztül a Testvér-forráshoz jutottunk. Nagyon élveztük a patak-mederben való gyaloglást, mely kisebb-nagyobb akadályokat állított elénk. Amikor már minden érdekest megnéztünk, visszamentünk a vasútállomásra. Mindenki nagyon jól érezte magát e napsütéses szép kiránduláson. Hazafelé fáradtan, de vidáman utaztunk a vonaton. Ne felejtsétek el: TÚRÁZNI JÓ!

Puskás .Mariana (6.a)

 

 

 

 

Tomori Hét programjai:

Egészségnap

Egy izgalmas, sokszínű és minden tekintetben rendhagyó napot szervezett nekünk Gotsák Andi néni április 12-én. Felsorolni is nehéz a sok programot, de azért megpróbálom. Délelőtt masszázs, gerincjavító botos torna, ability-szoba, csörgőlabda mérkőzések, komplex képzés az egészséges életmódról (VIKING), salátakészítő verseny, kerékpártúra zajlott. Délután egy kortárs segítő csoport beszélgetett a drogról, szexről tanulókkal, a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett, a Téka zenekar zeneterápiás foglalkozást és táncházat rendezett, illetve termékismertető bemutatót tartott több cég, motoros bemutatót a többszörös magyar motoros bajnok. A nap sztárvendége Shorbert Norbi volt, akivel együtt tornásztunk az udvaron. Egész nap ruhagyűjtés tartottunk a Máltai Szeretetszolgálat javára, gerincferdülés- és csípőficamszűrést a gyerekek részére. Rengeteg szülő és tanár munkájáért tartozunk hálás köszönettel. Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük!!!

Szakmai nap iskolánkban

A Tomori hét keretében április 13-án tartottuk meg a szakmai napot. Az 1. és 2. osztályos tanulók a Mezőgazdasági Múzeumba mentek, ahol a „Kert titkai” című interaktív kiállításon vettek részt. A 3-8. évfolyamon hasonló formában oldották meg a tanulmányi versenyeket. A diákokból csapatokat állítottunk össze, majd magyar nyelv, irodalom, matematika és környezetismeret, idegen nyelv tantárggyal kapcsolatos érdekes, gondolkodtató feladatokat fejtettek meg. A jutalmazás az alapítvány segítségével történt. Más formában, más keretek között, de nagyon hasznosan töltötték gyerekeink a napjukat.

Sportnap

Április 14-én zajlott a hagyományos sportnap. Az osztályok csapatai súlylökésben, váltófutásban, fociban, zsinórlabdában és várvédő játékban mérkőztek meg. A vetélkedő a rossz idő ellenére nagyon jól sikerült.

Tomori Gála

Április 16-án került sor a Tomori Hét záró rendezvényére. A műsorszámok nagyon változatosak, újszerűek és technikailag, szakmailag is nagyon színvonalasak voltak. A két ballagó osztály a hagyományokat követve táncprodukciót adott elő. A kicsik mesejátékokkal (1. osztály: A három nyúl, 2. osztály: Az elkóborolt billentyűk, 3. osztály: Kék-Sárga, 4.a: Micimackó, 4.b: Lúdas Matyi), a nagyok inkább lírai előadásokkal (6.a: Kőmíves Kelemen, 6.b: Toldi) készültek. Két tomoris együttes fellépése színesítette a gálát. A néptánccsoport kanásztáncot és sapkatáncot mutatott be, a Zsiga-biga zenekar az Aranyeső című dalt adta elő. Különlegesség volt az angol nyelvű előadás is (5.o.: The Sad Princess).

Bemutatóóra a 3.a-ban

Tóth Zsuzsa néni osztályával egy magyar órán mutatta meg a kooperatív tanulás módszerét a tanítóknak április 4-én. Köszönjük a színvonalas tanórát és a gyerekek munkáját!

Kerületi „Neked Nap” a Margitszigeten

A diákönkormányzatok hagyományos tavaszi vetélkedőjén a 4.b osztályosok képviselték iskolánkat, és fantasztikus kitartással, lelkesedéssel az első helyet szerezték meg a résztvevő kilenc csapat közül. A szervezők időutazásra hívták a gyerekeket a színjátszás történetében. Az akadályverseny során bábjátékosokkal, pantomimesekkel, vándorszínházzal találkoztak a versenyzők, és bepillanthattak a musicalek, az árnyjáték, és a római színházak világába is április 29-én.

Újra itt van DÖK-elnök választás

Diákönkormányzatunk jelenlegi elnöke (Bikás Zsófi 8.a) sajnos idén elballag iskolánkból, ezért új Dök-elnököt kell választanunk az előttünk álló évekre. A leendő diákvezetőre többek között a következő feladatok várnak: a diákok jogainak és érdekeinek képviselete, a tisztségviselők munkájának összefogása, ellenőrzése és segítése, problémák és javaslatok előterjesztése az iskola vezetésének, gyűlések levezetése. A kihívás iránt érdeklődő diákok bátran keressék meg Zsófit vagy Attila bácsit. A kampány május közepén indul, a szavazás napja május 27. Eredményhirdetést május 28-án a Családi majálison tartunk.

Amit a vizsgákról tudni kell

(Részletek a Vizsgaszabályzatból)

A vizsgák időpontját május utolsó hetében jelöltük meg. A vizsga nyilvános. Minden tanulónak egy háromtagú bizottság előtt kell vizsgáznia, melynek tagjai az elnök, az adott tantárgyat tanító pedagógus és az osztály osztályfőnöke. A vizsgák tartalmát minden évben az adott szaktanár határozza meg, a tételsort legkésőbb október 30-ig kiadja a tanulóknak. A közösen kidolgozott összes tételt legkésőbb 3 héttel a vizsga előtt a szaktanár köteles minden tanulónak kiadni. A vizsga csak szóbeli részből áll. Amennyiben az első húzott tételre a vizsgázó nem tud értékelhető feleletet adni, új tételt húzhat, de az érdemjegye közepesnél jobb nem lehet (15-ös skálán 9-es, 5-ös skálán 3-as). A vizsgabizottság a tanulók teljesítményét a vizsga végén érdemjeggyel és szóban értékeli a tagozaton szokásos skála alapján. A vizsgán szerzett érdemjegy a tanév végi osztályzatba beszámítható. Minden osztályban a legjobban vizsgázó tanulót az iskola külön oklevélben és jutalomkönyvben részesíti. A vizsgáról csak hivatalos vagy orvosi igazolással lehet hiányozni, és ebben az esetben a vizsgát későbbi időpontban teljesíteni kell. A vizsga eredményét az osztályfőnök rögzíti az ellenőrzőben, a bizonyítványban.

Áprilisi versenyek:

Föld napja

Április 22-én játékos vetélkedővel emlékeztünk meg erről a nemzetközi jeles napról. Az elméleti és ügyességi feladatok eredményei alapján a következő dobogós helyezések születtek: I. 5.a osztály, II. 5.b osztály, III. 6.a osztály

Kazinczy Verseny

A 4. évfolyamon megrendeztük az iskolai Kazinczy szépkiejtés versenyt. Eredmények: 1. Barna Krisztián 4.b, 2. Péter Boglárka 4.a, 3. Réthy Renáta 4.b

Barna Krisztián a kerületi szépkiejtési versenyen II. helyezést ért el.

Büszkék vagyunk rá!!!

Kerületi mesevetélkedő

Április 13-án zárult a többfordulós mesevetélkedő, ahol 4. helyezést ért el Király Zsaklin, Laskawy Tamás, Péter Boglárka 4.a és Dallos Nóra 4.b osztályos tanulók csapata.

Helyesírási verseny

A negyedik osztályosok számára meghirdetett iskolai nyelvtan verseny eredményei: 1. Péter Boglárka (4.a) 2. Réthy Renáta (4.b) 3. Puskás Adrianne (4.a) és Barna Krisztián (4.b). Az első két helyezett képviseli iskolánkat a kerületi versenyen. Sok sikert!

Weörös Sándor Színjátszó Fesztivál

Fáy Renáta és Pásztor Júlia 5.b osztályosok a Szerpentin Társulat tagjaként az országos döntőbe jutottak. A országos találkozó és megmérettetés Debrecenben lesz.

Országos Programozási Verseny

A Logo számítástechnikai versenyen az országos döntőbe jutott Kis Dániel (6.b) és Sipos Barna (6.b) tanulók, akiket Csiki Laci bácsi készít fel a versenyre.

Ady Matematika Verseny

A kerületi levelező verseny záró fordulójára Zsadányi Ádám (5.a), Balogh Brigitta (6.a), Péter Balázs (6.a), Jámbor Attila (8.a) és Varga Virág (8.a) tanulókat hívták be. Közülük Attila végzett a legjobb helyen, ő a 9.helyet szerezte meg.

Sporteredmények

·   A kerületi atlétikai versenyen a lányok az I. korcsoportban az  5. helyet, a II. kcs.-ban a 4 helyet, a fiúk a III. kcs.-ban a 3 helyet szerezték meg.

·   A Budapesti Jetix Kupán a III. korcsoportos futball csapat a 2. helyen végzett.

·   Koroknay Martin (1.o) április 23-án az Árpád Kupán, Hajduszoboszlón III. helyezett lett 200 m-es gyorsúszásban.

·   Április 23-án a VI. Hetényi Kupán, országos Ju-jitsu versenyen tanulóink nagyon sok szép eredményt értek el: Barna Krisztián küzdelem kategóriában második, Bende Márton önvédelem kat.-ban harmadik, Juráncsik Patrick küzdelem kat.-ban első, Petróczky Péter küzdelem kat.-ban első, Siklós Ákos küzdelem kat.-ban első lett. Ákos és Péter páros küzdelem kat.-ban második, páros bemutató kat.-ban harmadik helyet, Kraft Máté önvédelem kat.-ban a negyedik és Szarandoglu Filipász önvédelem kat.-ban ötödik helyet szerezte meg.

·   Kovács Beatrix és Diószegi Adrienn 6.b osztályosok az Akrobatikus Rock&Roll Lurdi Kupán elsők lettek.

·   Szabó Csilla (6.b) Fashion Dance versenyen április 17-én az első helyet szerezte meg.