Tomori Hírlevél

 

2005. November, Öszutó, Szent András hava

 

Jeles napok Novemberben

1.   Mindenszentek napja

     Világszerte ezen a napon emlékezünk meg a névtelen szentekről, és a halottainkról is.

2.   Halottak napja

   Halottak napján a temetők virágokkal telnek meg, és a sírokon vagy otthon az ablakban az élők gyertyát gyújtanak.

11.  Márton napja

     Az új bornak Márton a bírája.

Ezen a napon kóstolták meg az új bort

19.  Erzsébet napja

     A néphit azt tartja, hogy ha Erzsike megrázza a dunyháját, az havazást jelent.

25.  Katalin napja

         Ha Katalin kopog, karácsony locsog.

30.  András napja

         Utána már a karácsonyra való felkészülés ideje—az advent—kezdődik.

 

 

András bácsi és táncosai ismét felkérésnek tettek eleget, amikor október 13-án felléptek a Láng Művelődési Központban rendezett Mozgássérültek szüreti bálján. Nagy sikert arattak „Kanásztánc és sapkatánc” című produkciójukkal. Gratulálunk, és ezúton kívánunk boldog születésnapot az egy éve alakult néptánccsoportnak!

 

 

Figyelem! Változás!

Iskolánkban a hagyományokhoz híven minden évben megrendezésre kerül a zenei nap. Idén november 11-én pénteken tartjuk egybekötve iskolánk könyvtárának 50 éves évfordulójával. A tanórák közötti szünetekben a diákok különböző műsorszámokkal lépnek fel, majd délután külsős zenészek színvonalas produkcióit hallgathatják az érdeklődők. Az egész napos rendezvényeinkre mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

A belépés ingyenes, a kilépés lelki öröm!

 

Legyen a zene mindenkié.

Kodály Zoltán

 

A részletes programot az őszi szünet után küldjük ki.

 

 

 

Az őszi szünetre napsütéses órákat, jó pihenést kívánunk minden Tomoris pedagógusnak, szülőnek és diáknak!

OSZTÁLYPROGRAMOK

 

A 6.b osztály lelkes kis csapata egy szép októberi vasárnapon kirándulni indult a Börzsönybe. Volt aki a szüleivel, volt aki testvérével, unokatestvérével jött el, de még egy aranyos kutyus is társunk lett az úton.

Kismarostól nosztalgia vonattal utaztunk Királyrétre. Innen  mintegy hat kilométeres sétával, gyönyörű napsütésben értünk Nógrádra. Útközben megcsodáltuk a védett őszikét, majd megpihentünk a szénakazlak tövében. Ezek után vidám, jó hangulatban érkeztünk a Nógrádi-várromhoz. A focipálya mellett elhaladva nálunk is előkerült a labda, és még visszaindulás előtt egy jót játszottunk és fociztunk.

Mindannyian friss levegővel feltöltődve és sok szép élménnyel gazdagodva érkeztünk haza az esti órákban.

Csiki Ági néni

 

 

Tanulmányi kirándulásra indult az 1.b osztály egy októberi szerdai napon. A Margitszigetre mentünk, megfigyelni az ősz jellemzőit a természetben.

Megvizsgáltuk a fák törzsét, megfigyeltük a virágokat, leveleket. Gyűjtöttünk a földre már lepottyant terméseket, faleveleket.

A gyerekek legnagyobb örömére meglátogattuk a szigeten lévő kis állatkert lakóit is.

A hazahozott „kincsekből” a következő környezetismeret órán csoport munkában tablókat készítettünk, melyeket az osztály faliújságján helyeztünk el.

Sok szépséggel és élménnyel gazdagodtunk.

Wojtekovits Zsuzsa néni

 

 

Szeptember 30-án, mi tanárok is „osztálykirándulásra” mentünk két napra.

Először Sárospatakon nézelődtünk. A kollégium, a múzeum, a Rákóczi-vár megannyi  látnivalót kínált. Az esti közös „gyilkosos” játék alaposan megmozgatta rekeszizmainkat és

hangszalagjainkat. Másnap Tokajba indultunk, ahol éppen Szüreti Napok kezdődtek. Kirakodóvásár, bor- és pecsenye kóstolás, szabadtéri játékok kínálták magukat –megint csak nem unatkoztunk. Sajnos gyorsan elrepült ez a két nap! Kicsit fáradtan, de jókedvűen értünk haza. Jövőre újra útnak indulunk egy más vidékre!

 Köszönet a szervezőknek: C. Zsuzsa néninek, Józsi bácsinak, Zsolti bácsinak.

Zsadányi Ildi néni

 

 

 

Október 6-i megemlékezésünk az iskolarádión keresztül történt, melyet a 8.a osztály Hajdu Kriszti néni vezetésével készített.

Köszönjük!

 

Az október 23-i ünnepi eseményt pénteken 8 órakor a SULI FM rádió tagjai nyitották meg rövid műsorukkal, majd a felső tagozatosok a város különböző pontjain lévő 56-os emlékhelyekhez látogattak el (301-es parcella, Parlament, Corvin-köz, Mansfeld Péter szobra), tiszteletüket kifejezve hősi halottaink előtt.

 

 

Októberi szakmai nap

 

Lassan hagyománnyá válik iskolánkban, hogy minden év októberében szakmai napot szervezünk az óvónőknek, a kerületben dolgozó pedagógiai munkatársaknak. Az érdeklődőket a Vadliba szakkör diákjai kísérték fel a díszterembe.

Szerettünk volna részleteket mutatni iskolánk életéből. Gotsák Andi néni kooperatív nyelvtanórát, Józsi bácsi sakkórát tartott. Ezután Ildikó néni és Zsuzsa néni azt mutatta mg, hogyan alkalmazzuk a drámát osztályfőnöki óra keretében. Majd dinamikus olvasást láthattunk Czibere Zsuzsi néni vezetésével.

A programot néptánc foglalkozással fejeztük be Anett néni irányításával. Örülünk, hogy programunkat többen megtisztelték.

Dóri Ibolya néni

 

 

 

 

Budapesti Bolyai matematika verseny

 

Iskolánk néhány tanulója az 5. 6. és 7. évfolyamon egy-egy 4 fős csapattal indult a Bolyai matematika versenyen. A csapatok a közép mezőnyben végeztek. Büszkék vagyunk rájuk, hiszen ezen a versenyen még iskolánk diákjai nem indultak, és a verseny korai időpontja miatt kevésbé lehetett a gyerekeket hatékonyan felkészíteni—a tehetséggondozó szakköreink ugyanis csak október 3-tól kezdődtek. Mi bíztatónak érezzük ezt az eredményt, mivel az egyik legnívósabb versenynek tartjuk. Azonban előre tekintünk, készülünk az Amfitheatrum kupára az 5. és 6. évfolyamon, valamint a Varga Tamás versenyre a 7. és 8. évfolyamon. Reméljük a tavalyihoz hasonló szép eredményeket érünk el, hiszen a gyerekek lelkesek, szeretnek szakköreinkre járni.

Csiki Laci bácsi

 

 

Öko-nap

Idén rendeztük meg először iskolánkban az öko-napot, miután három évig jogosan használjuk az „Ökoiskola” kitüntető címet. A programunk az iskola falán elhelyezett tábla leleplezésével kezdődött. A bánatos idő ellenére a Népszigeten töltöttük a szombat délelőttöt. Változatos megfigyeléseket, számításokat végeztünk, játszottunk és kézműves munkát csináltunk. Nem is gondoltuk volna, hogy ennyire változatos növény és állatvilággal találkozunk itt a város szívében.

Reméljük hagyományt teremtettünk.

Géczy Bora néni

 

 

 

 

 

Kísérleti jelleggel filmklubot indítunk iskolánkban. A filmvetítésekre minden felnőtt érdeklődőt (szülő, rokon, pedagógus) szeretettel várunk!

Első időpont:       nov. 18., 17 óra

A film címe:         Amélie csodálatos élete

A vetítés után közös beszélgetésre és teázásra kerül sor.

Pintér András bácsi

 

 

Sporteredmények

 

„HP-sulipoló” diákolimpia

2. korcsoportos

fiú vízilabda bajnokság

I. hely

Barna József, Juráncsik Patrik, Réthy Ádám, Viniczai Máté 4.a, Rozsnyai Péter, Lukács Roland, Nagy Dömötör, Pitrik Attila, Bubics Bálint 4.b

2. korcsoportos

Leány vízilabda bajnokság

I. hely

Nagy Nóra, Szabó Betti, Fekete Mercédesz, Lakatos Roxána 4.a, Kelemen Rebeka, Sallai Viktória, Vígh Viktória 4.b, Dallos Nóra, Kocsis Fanni 5.b

 

XIII. kerületi Szuperkupa

3. korcsoportos

Kispályás labdarúgó torna

I. hely

Kobolák Gergő 7.b, Muzslai Zoltán, Somodi Ádám, Steer Bence 6,b, Bikás Ádám, Zsadányi Ádám 6.a

2. korcsoportos

Kispályás labdarúgó torna

III. hely

Kis Norbert, Csánki marci, Bubics Milán, Demeter Krisztián, Kárpáti Áron, Kobolák Márkó 3.o, Rozsnyai peti 4.b, Molnár Ádám 5.b, Zsigó Robi 2.o, Völgyi Roland 4.a

 

Négy fordulós napközis játékos sportverseny

4. osztály, csapatverseny

IV. hely

Nagy Nóra, Récsei Martin, Réthy Ádám, Juráncsik Patrik, Fekete Mercédesz, Pfeiffer Mercédesz 4.a,Gulyás Kriszti, Kelemen Rebeka, Kis Norbi, Rozsnyai Peti, Bubics Bálint 4.b

 

 

Egyéni versenyzőink

Pfeiffer Mercédesz 4.a

Akrobatikus rock and roll, serdülő B1

I. hely

 

Juráncsik Patrik 4.a

Palota „Szabdtéri” kupa

Önvédelem 10-12 évesek kategóriája

II. hely

 

Dömény Nikolett 6.b

Országos úszóbajnokság

Mellúszás 33 m, 66 m, 99 m

I. helyezések,

Csapatversenyben II. hely

Gratulálunk!

További sok sikert kívánunk!

 


Eseménynaptárunk

November 7. hétfő

Első tanítási nap

November eleje

Mérések: 3-4. o. helyesírás,

8.o. szövegértés, helyesírás

November 9. szerda

Nyílt nap az óvónőknek

November 10. csütörtök

Vizsgatételsor kiosztása

November 11. péntek

Zenei nap

Az iskolai könyvtár megalakulásának 50. évfordulója

November 15-16. kedd, szerda

Ebédbefizetés, pótbefizetés

November 22-24. kedd, csütörtök

Nyílt hét a szülőknek

November 24. csütörtök

Negyedévi értesítők kiosztása

November 25. péntek

Őszi nevelési értekezlet 11 órától

Csak az első 3 óra lesz megtartva

November 28. hétfő

Fogadóóra 17.30