Tomori Hírlevél    

 

2006. szeptember, őszelő, Szent Mihály hava

Vége a vakációnak, újra együtt!

Köszöntjük az első osztályos tanulókat!

 

 

 

1.a osztály

Gotsák Andrea – Németh Gyula

 

Babai Bianka

Bodnár Domokos

Bleszák Pham Duycién

Budavári Márton

Bujkó Róbert

Dankó Emese

Éliás Attila

Fodor Benedek

Giczi Márk

Gyódi Norbert

Hornyák Beatrix

 

Horváth Kristóf

Karvai Márk

Koós Henrik

Léghedi Róbert

Majosházi Barbara

Mátrai Zsolt

Molnár Csenge

Nagy Dávid

Nagy János

Ormai Csaba

Schwartz Balázs

Steer Mírjam

Szabó Liza

Tuba Levente

Vass Dániel

 

1.b osztály

Sárdi Kinga – Zsadányi Viktorné

 

Bátki Bianka

Bozár Lilla

Decker Borisz

Füleki Boglárka

Galla Petra

Gondos Szabina

Guljajev Bálint

Gyöngyösi Anna

Hadarics Alexandra

Hargitai Loretta

Horváth Jonathán

Kováts Bálint

Márton Kata

Marton Kitti

Németh Patrik

Pajor Dániel

Pongor Péter

Réthy Mónika

Sléder Anna

Sovák Panna

Szabó Balázs

Szalay Kálmán

Tusz Márk

Wirth-Veres Benjamin

 

A tudás

Mondják: hatalom. Mondom: öröm. A szellem vagyona. Az ismeretekben a világot ízlelgetheted…”

Mácz István

 

Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

 

Szeretettel köszöntök minden kedves Hírlevél olvasót a 2006/2007-es tanév első számában.

Örömmel számolhatok be az iskolánkban történt felújításokról és beruházásokról.

Megújult sportudvarunk egy korszerű gumitégla burkolatú kézilabda pályával. Főbejáratunk egy nagyon szép viacolor burkolatot kapott. Sikerült kialakítanunk az alagsorban egy természettudományos kabinetet szertárral, és egy internet kuckóval, mely kényelmes, korszerű lehetőséget biztosít nemcsak a diákok, hanem a szülők számára is. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki ehhez segítséget nyújtott!

Sajnos az augusztusi vihar iskolánk udvarát sem kímélte, így a rendkívüli kiadások miatt a tantermek bútorainak korszerűsítése elmaradt.

Iskolánk ez évben sikeres pályázat útján az elkövetkező másfél évben valósíthatja meg az Európai Unió Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 3.1.3. projektjét. Az elnyert összeg 17800000 Ft, melynek 80%-a Uniós támogatásból származik.

A projekt célja a kompetencia alapú oktatás bevezetése.

Iskolánkban a projekt keretei közt ez évtől az 1.b a matematikát, az 1.a a magyar tantárgyat, az ötödik évfolyam pedig két csoportban matematikát, illetve az 5.b osztály magyart fog tanulni.

            Kívánok mindenkinek jókedvű, felhőtlen, eredményekben gazdag tanévet.

                                                                                                          Antóni Józsefné, Viki néni

                                                                                                                      mb. igazgató

 

Néptánc-Mackóvár tábor

Az idei nyáron június 19-től 25-ig rendeztük meg a néptánc tábort a Somogy megyei Karádon. Megismerkedtünk a moldvai csángók több táncával és hagyományos kultúrájával, amit szeptembertől a néptánc-szakkörön folytatunk. A tavalyi táborhoz hasonlóan a Tomori Néptánccsoport és a Mackóvár együtt töltötte ezt a hetet, így a néptánc és a kézműves foglalkozások most is kiegészítették egymást. Idén más iskola gyerekei is csatlakoztak hozzánk Maglódról, Balassagyarmatról, Karádról. A délelőtti intenzív néptáncpróbák idejében a mackóvárasok szebbnél szebb kendőket festettek, papírvárat építettek, vagy éppen kosarat fontak. Az esti táncházakban már mindenki felszabadultan táncolta az addig tanultakat, és sok barátság is szövődött a különböző csoportok között. Pihenésképpen megmártóztunk a Balaton vizében, kirándultunk és kiegészítő foglalkozásként lehetett lovagolni, íjászkodni, festegetni. A tábor végén az elkészült kézműves munkákból kiállítás nyílt a helyi iskolában. Szombat este egy nagy gálaműsor zárta a hetet, ahol egy néptáncfesztivál keretében minden csoport fellépett a falu szabadtéri színpadán. Végül az erdélyi Kalotaszegről érkező vendégegyüttes mutatta be a hagyományos mérai lakodalmat, akik csodálatos népviseletükkel és táncaikkal elbűvölték a közönséget.

Anett néni, András bácsi, Andi néni

 

Idén újra Erdélyben!

Ahogy az iskola befejeződött, mi máris elutaztunk, és megkezdtük nyári kikapcsolódásunkat Erdélyben, Szovátán.

Két évvel ezelőtt már jártunk itt, emiatt is vágyunk vissza olyan nagyon, hiszen aki már járt itt egyszer, az biztosan vissza akar térni oda újra. Pénteki hajnalon indultunk, és éjszaka érkeztünk meg, olyan 11 óra körül. 40 gyerek, 5 felnőtt és két sofőr vágott neki a nagy útnak, amely Erdély legszebb tájain keresztül vezetett. A vendéglátók, Misike és Kriszti már családtagként vártak minket. Picit olyan volt, mintha távoli szeretett rokonainkat látogattuk volna meg.

A 10 nap csodás volt, sok játékkal, élménnyel, néhányszor „1 km-es” kirándulásokkal. Gyönyörű hely a parajdi sóbánya, amit mindenkinek ajánlunk, akinek légúti megbetegedése van, vagy egyszerűen csak valamilyen különösen szépre vágyik. Megállapítottuk, hogy még mindig izgalmasak a sósvizű tavak, amelyekben elsüllyedni sem lehet, és még mindig jó játék bekenni magunkat sós iszappal.

Aztán nem maradhatott el a szokásos házicsoki-vásárlás sem, ami jó ajándék volt az itthon-maradóknak.

Kicsit szomorúan, de nagy élményekkel tértünk haza a Tomorihoz, ahol már nagyon vártak minket a hozzátartozóink.

Ezután még egy kis folytatása volt az utazásunknak, mert Gotsák Andi néni és a kerületi Tündöklök tábor jóvoltából vendéglátóink egy kis hazai viszonzásban részesülhettek Velencén. Reméljük ők is hasonló jókat éltek át itt nálunk. De erről majd Andi néni mesél.

Istenes Zsuzsanna

 

Horgász-foci tábor

Aki jól akarta magát érezni a Balaton partján, az a mi táborunkban megtehette. Hajnalban horgászhatott, a reggeli után fociedzés következett, azután fürdés, majd ebéd. A délutáni fürdést követően megnéztük a foci VB aktuális meccsét. Este ki-ki választhatott, hogy a másnapi horgászatra szerel, vagy gyakorol az edzésre. Így teltek múltak a napjaink a rekkenő hőségben. Hétvégére jó színünk lett, fejlődött focitudásunk és kézügyességünk, megtanultunk, megtapasztaltunk néhány dolgot, halakról, tóról, játékról, egymásról… Megismertünk egy remek házigazdát! Akinek tetszett, jövőre is szívesen látjuk!

Csaba bácsi, Gyuszi bácsi

 

 

Ismét tünDÖKöltünk egyet!

És ismét hittünk a meteorológiai előrejelzésnek, hogy augusztus elején lesz az idei év legmelegebb hete, ezért augusztus 1-8-ig célba vettük Velencét.

Mondanom sem kell, hogy egész héten zuhogott az eső!

De mi ebből is előnyt tudtunk kovácsolni!

Hogy hogyan?

Egyszer (még az első napon) fürödtünk a velencei tóban, és ti lelkesen meséltétek pozitív élményként, az egyetlen fürdőzéseteket!

Vagy délelőttönként a saját szobánkban, a földön ülve tartottuk a csoportfoglalkozásokat, és itt meg külön kiemeltétek (ti, a gyerekek), hogy milyen jó volt ebben a meghitt környezetben játszani.

Vagy a kényszerszülte (vagy az időjárás!) „stílusgyakorlatok”, amikor egész délután egymástól különféle táncokat tanultatok.

Vagy a közös buszos kirándulás Székesfehérvárra, mikor a szörnyűséges Garfield2-re bekényszerítettünk benneteket!

Utólag is elnézést kérek tőletek, mert ilyen pocsék filmet már nagyon régóta nem láttam!

Miket csináltunk még?

Alvószínház, Casinó, sportversenyek, pólófestés, Discó, esküvő egy oltári lakodalommal, és a többit már nem is tudom!

Bocs, de most azt fogom leírni, hogy mitől volt ez a tábor nekem kicsit más mint  a többi!

Hogy együtt voltunk megint, hogy tudtunk egymásra még az utolsó nap is mosolyogni!

Ja, és ami a lényeg!

Én azt hittem, hogy azzal nagy örömhírt fogok nektek mondani az utolsó nap, hogy jövőre majd megpróbálunk olyan helyre tábort szervezni, ahol egyedül lehetünk, de ti ezt megdöbbenve hallgattátok, és azt mondtátok:

„Ne máááááár, mi így szeretnénk jönni!”

Hogy, hogy így?

Ismét együtt:

a CSATA, a PANNNÓNIA, a HUNYADI és a TOMORI!

És ha már én írtam meg ezt a cikket, engedjétek meg, hogy külön megköszönjem a kollégáimnak (Krisztián bácsinak, András bácsinak és Marcinak), hogy „személyükkel emelték a társaság fényét”, és, mert nélkülük, csak félkezű óriás vagyok!

Köszönöm nektek és nekik:  

Gotsák Andi néni

 

 

Pálkövén táboroztak a túrabakancsosok

Júliusban a Balaton északi partjával ismerkedtek gyermekeink. A tábor egy domboldalon helyezkedett el. Az első napokban nem fogadott kegyeibe az időjárás, 2-3 napig esett az eső. Lelkes fiaink még így is focizni hívták a tábor többi lakóit. Beköszöntött a jó idő, s mi átgyalogoltunk a szomszédos faluba, bejártuk a környéket. Megtekintettük a Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékházat, az ecséri templomromot. Minden nap fürödtünk, a gyermekek élvezték a Balaton magas vizét. Idén is változatos programokat sikerült kitalálni: csocsó verseny, batikolás, vetélkedő, homokvár építés a parton, esti röplabdázás fürdéssel egybekötve, karaoke és diszkó. A tábor végére sajnos néhányan megbetegedtek, s közülük volt, aki haza is ment.

A nehézségek ellenére is a táborzárón a gyerekek pozitívan nyilatkoztak.

Dóri Ibolya néni

 

Hanyi Istók Vízitábor

A tábor a szokásos helyen, Tiszafüreden zajlott június 22-től 29-ig. A táborban 20 gyerek vett részt, akik között volt régi tomoris diák is Izgalmas túrákat tettünk meg naponta, kezdve a zsilip átemeléssel és folytatva a kis csatornákon, ahol a szúnyogok csípését is el kellett viselnünk.

Az idő nagyon jó volt az egész tábor alatt, kivéve egyik éjszaka, amikor egy nagy vihar ébresztett fel és reggelre egy pár sátor beázott, de ez is beletartozik a vízitábor kalandjaiba. Mint minden évben, az idén is az újoncok avatásával ért véget a tábor, ahol különböző feladatokat kell teljesíteniük a gyerekeknek. A gyerekek pozitívan nyilatkoztak, és alig várják a legközelebbi vándor tábort.

Csiki László

tanár úr

 

Lovagvár tábor Hollókőn

Idén nyáron megnyitotta kapuit a Hollókői Lovagvár tábor, a középkor és a lovagi kultúra iránt érdeklődő gyerekek számára. A tábori programot egy előre kitalált mesés történetre fűztük fel, mely minden nap délutánjára tartogatott egy küldetést. Délelőttönként kézműves foglalkozásokon a délutáni küldetéshez szükséges eszközök elkészítése volt a fő feladat. Ezt kiegészítettük elméleti előadásokkal, ahol szintén a küldetéshez szükséges ismeretek átadása volt a cél. A szállás rendbentartása és az étkezések előkészítése—felügyelet mellett—az apród jelöltek feladata volt.

A kézműves foglalkozások során agyagoztunk, kartonból pajzs és sisak készült, a hozott lepedőkből pedig tunikát készítettek a gyerekek, amelyre mindenki ráfestette a címerét. Bőrös foglalkozáson „szütyőt” készítettünk, a tábor elején pedig puha fegyvereket—kardot, lándzsát—fabrikáltunk szigetelőszivacsból és a gyerekek által hozott seprűnyélből.

A táborban sokat harcoltunk a szivaccsal burkolt, biztonságos fegyverekkel, kirándultunk a környéken és a faluban. A gyerekek megismerkedtek a Hollókői várral, a középkori emberek és lovagok életével. Megtanultak kardot forgatni, lehetőség volt íjászatra és célbadobásra hajítóbárddal, kelevézzel. Esténként régi magyar mondákat olvastunk fel és társasjátékot játszottunk (kocka póker, várépítős társasjáték, ill. saját készítésű lovagi témájú táblás játék). Az utolsó napon ünnepélyes keretek között felavattuk a gyerekeket apródokká. A gyerekek és a felnőttek nagyon jól érezték magukat, rengeteg élménnyel és új barátságokkal térhettünk haza a középkor világából a XXI. századba.

Kovács Katalin

Táborvezető

 

 

Akire büszkék vagyunk…

Nyáron a Transzplatáltak és Dialyzáltak IV. Európa Bajnoksága volt Pécsett, ahol Szendi János bácsi testnevelőnk

tollaslabda egyéni és páros versenyen I. helyet,

asztalitenisz egyéniben és párosban is III. helyet ért el.

Gratulálunk!

Büszkék vagyunk rá!

 

 

 

 


Szeptemberi programok

Szeptember 1. péntek

Tanévnyitó ünnepély 800-kor

Első tanítási nap (1-3.óra lesz megtartva)

Szeptember 4-7. hétfő-csütörtök

Szülői értekezletek

(2-8. évfolyam)

Szeptember 8. péntek

Tantestületi kirándulás

(tanítási szünet)

Szeptember 11. hétfő

Elsős szülői értekezletek 1700

Szeptember 14. csütörtök

Az írástudatlanság elleni küzdelem

világnapja

1700 SZMK értekezlet

Szeptember 19-20. kedd-szerda

Ebédbefizetés

Szeptember 29. péntek

Zenei nap

vizsgatárgyak húzása

Jancsika-díj átadása,